FAQ

General

Elektrikli araçlar ne kadar yaygınlaşacaklar?

Ülkemizin yerli ve milli gururu elektrikli otomobilimiz TOGG' un 29 Ekim 2022 tarihinde ilk seri üretim aracını banttan indirmesiyle birlikte ülkemizde elektrikli araca yönelik ilginin artması beklenmektedir. Bununla beraber dünya piyasasındaki otomotiv devlerinin değişen ihtiyaçlara göre farklı segmentlerdeki elektrikli araç üretimleri de hız kesmeden devam etmektedir. Tüm bunlar dikkate alındığında 2023 yılı sonuna kadar Türkiye'de 30 bine yakın elektrikli aracın karayollarında olması öngörülmektedir.

Türkiye'de hangi elektrikli araçları görebileceğiz?

Dünya'da ve Türkiye'de bulunan elektrikli ve hibrit araçların listesini ve teknik özelliklerini görmek için tıklayınız.

Economy

Elektrikli Araçlar fiyatları yüksek mi?

Elektrikli araçlar satış fiyatı olarak ilk etapta pahalı görünebilir ancak kullanım avantajları ve ekonomisi sayesinde kullanıcısına avantaj sağlayan bir yapısı bulunmaktadır. Elektrikli araçların şu anda yüksek maliyetli olmasının ana olarak iki nedeni bulunmaktadır; • Büyük ölçekli üretime geçilememesi ve dolayısıyla birim maliyetlerin düşmemesi: Ancak tüm araç markaları tarafından yapılan yatırımlar ve artan satışlar sayesinde birim maliyetlerin aşağı doğru çekilmesi beklenmektedir. • Batarya maliyetlerinin yüksekliği: Batarya teknolojisindeki gelişmeler sayesinde hem maliyetler aşağıya çekilebilecek hem de bataryaların enerji yoğunluğu arttırılabilecektir. Bu sayede çok daha uzun menzilli ve maliyet avantajı sunan modeler sunulabilecektir. Örneğin; Tesla tarafından yapılmakta olan GigaFactory yatırımı ile pil maliyetlerinin yarıya ve enerji yoğunluğunun iki katına çıkartılması planlanmaktadır. Bu da 4 kat daha avantajlı batarya teknolojisine ulaşabileceğimizi göstermektedir.

Elektrikli Araçlar için vergilendirme nasıl?

Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kanun gereği; elektrikli araçlar hem ÖTV hem de MTV açısından teşvik edilmektedir. ÖTV oranı %100 elektrikli araçlar için %3 seviyesine çekilmiştir. MTV'de yapılan yeni düzenleme ile yaş ve motor kriterine ilave olarak 'emisyon değerleri'ne de bakılmaya başlanmış durumdadır. Bu sayede elektrikli araçlar en düşük vergi seviyesine tabi tutulmaktadır.

Elektrikli Araçlar neden teşvik ediliyor?

Karbon emisyonlarının düşürülmesinde lider olan Avrupa Birliği, 2020 yılına kadar karbon emisyonlarının 95 gCO2/km sınırına çekilmesini mecbur kılmıştır. Bu durum araç üreticilerinin 130-140 gCO2/km olan mevcut emisyon seviyelerini %40'lar civarında aşağı çekmesini gerektirmektedir. Aksi takdirde çok ciddi cezalarla karşılaşmalarına (örn. 2015 yılında VW'ne kesilen milyarlarca dolarlık ceza) neden olacaktır. Araç üreticileri, bu emisyon seviyelerini yakalayabilmek adına üretimlerindeki sıfır/düşük emisyonlu araçları (elektrikli, hidrojen, yakıt pilli, v.s.) üretimlerini arttırma stratejisini geçmişlerdir.

Charge

Batarya'yı nasıl şarj edebilirim?

Batarya'yı nasıl şarj edebilirim?

Bataryanızı ev veya işyerinize kuracağınız özel şarj üniteleri (bkz. Çözümler) ile şarj edebileceğiniz gibi halka açık alanlara Vilampo tarafından kurulmuş olan istasyonlarla da şarj edebilirsiniz. Araçların içerisinde hangi akım/güç seviyesinden şarj edilebileceğini belirleyen üniteler bulunmaktadır. Elektrikli aracı şarj istasyonuna bağladığınızda karşılıklı iletişime geçerek hangi akım/güç seviyesi verilebileceği anlaşılmakta ve istasyon o seviyeden şarjlanmayı başlatmaktadır. Şarj modları, şarjlanma şekilleri ve ilave teknik bilgiler için lütfen tıklayınız.

Aracımın farklı istasyonlarındaki şarjlanma sürelerini nasıl hesaplayabilirim?

Eğer aracınız 22 kW (3x32A) AC şarjlanmayı destekliyorsa, bu gücü sağlayabilecek bir istasyonda saatte yaklaşık 22 kW x 1 saat(h) hesabı üzerinden 22kWh'lik bir şarjlanma alabilecektir. Eğer aracınızın batarya kapasitesini biliyorsanız, bu rakamı şarjlanma oranına bölerek ne kadar sürede %100 şarja ulaşabileceğinizi bulabilirsiniz. Alternatif olarak, zaman içerisinde ki kullanım alışkanlıklarınız sayesinde 13 kWh/100km'lik tüketim yaptığınızı farkettiyseniz. 22 kW'lık bir istasyonda bir saatte 22 kWh'lik bir enerji aldığınızda yaklaşık 170 km'lik bir menzil aldığınızı düşünebilirsiniz.

%100 şarj edilmiş aracım ne kadar yol alabiliyor?

Menzil hesaplayabilmek için, öncelikle aracınızın batarya kapasitesini bilmeniz gerekmektedir. Örnek olarak aracınızın 60 kWh'lik bataryası olduğunu kabul edelim. Eğer aracınızın elektrik tüketimi 14 kWh/100km olarak verilmiş ise, o zaman yaklaşık 420km menzili olduğunu hesaplayabiliriz. Ancak araç üreticileri menzili, NEDC (Yeni Avrupa Şürüş Döngüsü) denilen ve farklı koşullarda araç kullanımının bir kombinasyonu olarak hesaplanan bir sistem üzerinden vermektedir.

Batarya'nın menzili gelecekte artacak mı ve ucuzlayacak mı?

Batarya teknolojisi üzerine çok yoğun çalışmalar gerçekleştirilmektedir. 2015 yılı 'Global EV Outlook' raporuna gore 2011 yılında 100 Wh/L olan batarya enerji yoğunluğu rakamının 2022 yılında 400 Wh/L'ye çıkarılacağı düşünülmektedir. Bu da aynı hacimde 4 kat fazla enerji depolanabileceği anlamına gelmektedir. Enerji yoğunluğu bir yandan arttırılırken diğer yandan batarya maliyetlerinde de önemli düşüşler sağlanmaktadır. Yine aynı rapora gore 2011 yılında 600 $/kWh olan batarya üretim maliyetlerinin 2022 yılında 150 $/kWh seviyelerine düşürülmesi hedeflenmektedir. Özellikle Tesla tarafından yapılmakta olan dev batarya fabrikası 'GigaFactory'nin 2020 yılında devreye girerek bu amaca ulaşacağı düşünülmektedir. Bu fiyat düşüşü 4 kat daha ucuz bataryaların piyasaya sürülmesine neden olacak ve elektrikli araçlara geçişi ivmelendirecektir.

Şarj İstasyonu Haritası nedir?

Şarj İstasyon Haritası, Eşarj'ın ağı içerisinde bulunan tüm şarj ünitelerinin lokasyon ve kullanım bilgilerinin üyelerimize sunulduğu sistemdir. Üyelerimiz, Eşarj EA şarj istasyonu haritasında bulunan tercih ettikleri şarj ünitesini ulusal bazda kullanma imkanına sahip olurlar. Sistemimize üye olunduktan sonra, kendilerine akıllı kartlar sayesinde ağ içerisinde bulunan tüm noktalardan aracını şarj etme imkanına sahip olabileceklerdir. Hatta ileride yapılacak 'roaming' anlaşmaları ile diğer şarj ağı operatörlerinden de servis alınabilecektir. Eşarj, özellikle yurtdışında faaliyet gösteren operatörlerle yakın ilişkiler kurarak ortak şarjlanma ve ödeme platformları üzerinde çalışmaktadır. Müşterilerimiz bu sistem ile kullanım alışkanlıklarına dair her türlü bilgiye de ulaşabileceklerdir. Şarj İstasyon Haritası, mobil uygulamalarımız ile ve aracınızda bulunan GPS üzerinden iletişime açık olacaktır. Bu sayede müşterilerimiz, şarj cihazlarının uygunluk/doluluk durumlarını öğrenebilecek, hatta rezervasyon imkanına dahi sahip olacaklardır. Sistemin fonksiyonları sürekli gelişim içerisinde olacak ve kullanıcıların daha kolay ve konforlu bir şekilde bu teknolojiyi kullanmalarına imkan sağlayacaktır. İstasyon haritası için tıklayınız.

Membership

Vilampoya üye olmak ve kart edinmek için ne yapmalıyım?

Vilampo Kart almak için üye olmanız yeterlidir. Lütfen buraya tıklayarak üye olunuz. Başvuru süreci tamamlanınca, Vilampo Kart'ınız adresinize ulaştırılacaktır.

Tarifeleriniz nasıl uygulanıyor?

Tarifeleriniz nasıl uygulanıyor?

EPDK mevzuatı gereği, şarj işlemleri tüketilen kWh üzerinden ücretlendirilmektedir. Fiyatlar istasyon soketine göre farklılık gösterebilmektedir. Tarifelerimize ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Evime/İşyerime bir şarj ünitesi almak istiyorum, ne yapmalıyım?

Size özel ünite kurulumu ile ilgili gerekli bilgileri almak için; iletişim bilgilerimizden veya mesaj göndererek bize ulaşabilirsiniz. Bu bilgilendirme süreci sonrasında uygun görmeniz durumunda evinize/işyerinize, keşif için yetkili ekibimiz yönlendirilecektir. Teknik olarak elektrik altyapınız incelendikten sonra ihtiyacınıza en uygun çözüm tarafınıza sunulacaktır. İletişime geçmek için tıklayınız.

Security

Elektrikli araçlar güvenli midir?

Elektrikli otomobillerde tasarımsal olarak bataryaların konumu aracın ağırlık merkezini dengeli tutar ve aracın konforlu kullanımına olanak sağlar. Ayrıca tüm eşdeğer çarpma ve güvenlik testlerine tabii tutulmaktadırlar.

Elektrikli araçların kaza yapmaları durumunda ek güvenlik sorunları doğmakta mıdır?

Elektrikli otomobiller tüm fosil yakıtlar ile çalışan araçlar ile benzer güvenlik testlerinden geçmektedirler. Çarpma anında 'airbag'lerin açılması gibi bataryada bulunan tüm elektriğin sistem ile bağlantısının kesilmesi vb. fonksiyonları sağlayan sensörler standart olarak araçlarda yer almaktadır. Yani elektrikli araçlar fosil yakıtlar ile çalışan araçlara oranla ek bir güvenlik sorunu oluşturmamaktadır.

Evde şarj riskli midir?

Ev Tipi Şarj Ünitesi ile evde, garajda yada ünitenin monte edildiği sitelerde şarj işlemi riskli değidir. Ancak, monte edilecek noktanın elektrik altyapısı açısından kontrol edilmesi gereklidir. Elektrikli araçların herhangi bir priz üzerinden şarj edilmeleri çeşitli riskler doğurabilir. Güvenlik önlemleri gereği, Ev Tipi Şarj Ünitesi yetkili servis tarafından monte edilmiş olmalı ve tüm koruma ekipmanları (aşırı akım, gerilim, parafudr, v.s.) doğru şekilde tesis edilmiş olmalıdır. Şarj ünitesinin kullanım kılavuzunda bulunan tüm kurallar okunmalı ve dikkate alınmalıdır. Ürünlerimiz için tıklayınız

Elektrikli araçların sessiz çalışmaları şehirlerde risk teşkil eder mi?

Elektrikli araçlar, tüm fosil yakıtlar ile çalışan araçlara oranla çok sessiz çalışmaktadırlar. Bu sessiz çalışma özelliklerinin insan yoğunluğunun çok yüksek olduğu şehir merkezlerinde risk teşkil edebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle araç üreticileri, 30km/s'lik bir hız altında yapay bir ses çıkarma gibi bazı çözümler üzerinde çalışmaktadırlar.

Halka açık alanlarda şarj riskli midir?

İstasyonlarımız üzerinde, halka açık alanlarda şarj işlemine yönelik her türlü güvenlik önlemi alınmış durumdadır. Kullanıcı ana üniteye akıllı kartını okutur ve kullanacağı soketi seçer. Bu işlem, soketin aktif hale gelmesini sağlar. Kullanıcı aracını sokete bağlar ve şarj işlemi başlar. Ana unite üzerinden işlem başlatılmadığı sürece soketin bulunduğu bölümde elektrik bulunmamaktadır. Ek olarak kullanıcı şarj işlemi bittiğinde kablosunu çıkarmadığı sürece araç kendi üzerindeki kablonun çıkarılmasına izin vermemektedir. Kısaca elektrik çarpmalarına karşı birçok güvenlik önlemi göz önünde tutulmaktadır.

Hızlı (DC) şarj riskli midir?

Efacec DC Hızlı Şarj Ünitesi kısa sürede (50kW) yüksek bir akım sağladığından bulunduğu kamusal alanın ve tüm kullanıcıların güvenliği öncelikli olarak düşünülmüştür. Yüksek akım evde yada kamusal alanlarda gerekli olan kablodan daha ağır ve daha kalın bir kablo gerektirmektedir. Ünitenin kablosu benzin istasyonlarındaki pompa cihazları gibi ünite üzerinde yer almaktadır. Kullanıcının sadece kabloyu aracına bağlaması ve akıllı kartı ile işlemi başlatması yeterli olmaktadır. Şarj işlemi yine akıllı kart ile ünite üzerinden durdurulabilmektedir.

Elektrikli aracım şarj olurken başkasının kablomu çıkararak kendi aracını şarj etmesi gibi bir sorun sözkonusu mu?

Vilampo ağının teknik yapısı bu tip sorunlara karşı korunacak şekilde geliştirilmiştir. Kullanıcılar, Vilampo akıllı kartları ile sistemi bilgilendirmediği sürece dışarıdan yapılabilecek her türlü müdehalede kablolardaki gerilim otomatik olarak kesilmektedir.

Productivity

Elektrikli araçlar ne kadar verimli?

Yakıt kullanan araçlarda kullanılan yakıtın %80 yada daha fazlası ısınmadan ötürü kaybedilmekte. Günümüzde yakıt fiyatlarının yükselişi araç üreticilerini daha ufak ve daha az yakıt harcayan motor tiplerini geliştirmeye teşvik etmektedir.

Elektrikli araçların enerji yönetimine faydası nedir?

Elektrikli araçlar, enerjinin daha ucuz olduğu saatlerde (gece, haftasonu, v.s.) şarj edilme eğiliminde olacağından yük dağılımını daha dengeli hale getirebileceklerdir. Hatta enerjinin daha ucuz zamanında şarj edilen araçlar, enerjiyi piller üzerinde depolama imkanına sahip olduklarından daha pahalı saatlerde enerjiyi ileride tekrar şebekeye satma opsiyonuna dahi sahip olabileceklerdir. Bu tip bir enerji yönetimi, kullanılan elektrikli araçların sayıları arttığında fosil yakıttan enerji üreten santrallerin devre dışı kalmasına ve yenilenebilir enerji kaynaklarının arttırılarak çok daha çevreci bir geleceğe ulaşmamıza katkıda bulunacaklardır.

Elektrikli araçlar çevre ile ne kadar uyumludur?

Elektrikli araçlar sıfır emisyon değerine sahiptirler. Dolayısıyla fosil yakıtlı bir araç yaklaşık 170 g/km karbon emisyonuna neden olurken bu durum çevre açısından önemli bir fayda sağlamaktadır. Ancak şarj için kullanılan enerjinin ne tip bir santralden üretildiği de oldukça önemlidir. Dolayısıyla elektrikli araçlar 'depodan tekere' sıfır emisyonlu araçlar olarak adlandırılmaktadır. Eğer enerji bir kömür santralınden geliyorsa o zaman 'kaynaktan tekere' sıfır emisyondan bahsedilemez. Kullanıcılar enerjiyi yenilenebilir bir enerji (rüzgar, güneş, v.s.) kaynağından kaynağı tedarikçisinden alabilirler ise gerçek anlamda 'kaynaktan tekere' sıfır emisyona ulaşılmış olur.

Listing Title

Don't hesitate to get in touch with us